Marinka

Singer-songwriter en frontvrouw van de Rotterdamse band KALULU Marinka (26) had er eigenlijk nooit van gedroomd of überhaupt over nagedacht dat ze muzikante zou kunnen worden. Toch veranderde muziek voor haar van een uitlaatklep in een deel van haar identiteit. Ze luistert en maakt graag muziek in allerlei verschillende stijlen en brengt haar muzikale kennis ook met plezier over als muziekdocente. Marinka omschrijft zichzelf als groot hondenliefhebster – in het bezit van een kat, dat dan weer wel – , maar vooral als mens. Dromen is ze aan het ontwikkelen en als ze niet met muziek bezig is, geniet ze graag van haar hobby’s.

Dromen zijn bedrog
Marinka is niet het meisje dat al vanaf kleins af aan van een carrière in de spotlights droomde. Sterker nog, ze was vroeger totaal geen dromer en had dan ook geen idee dat ze zangeres zou kunnen worden: “Ik ben vrij slecht in dromen. Als iets in mijn hoofd niet realistisch is, maakt het andere deel in mijn hoofd ervan dat het zonde is om daarvan te dromen. Ik ben het wel aan het leren nu, want het schijnt toch best leuk te zijn.” Marinka’s liefde voor muziek begon dan ook als een uitlaatklep voor haar emoties: “Emoties die geen uitgang konden vinden, omdat het exit-bordje flink defect was.” Hier legde ze dan wat akkoorden overheen en dan ontstond er productief materiaal. Pas na haar opleiding aan het conservatorium zag ze een carrière als muzikante wel voor zich en inmiddels ziet Marinka haar muziek als een deel van haar identiteit en weet ze het publiek met haar kwetsbare liedjes en krachtige stem te raken.

Marinka 1

“Ik maak geen vrolijke liedjes.”

Mix
Haar muziekstijl is er niet één, maar zijn er een aantal. Het liefst mixt Marinka verschillende stijlen tot een eigen geheel. Dit is ook terug te horen op haar laatste album Hoax. Deze poppy luisterplaat is een mix van ballads en opbouwende sferische liedjes met invloeden uit de folk-, rock– en elektronische muziek. Op dit moment werkt Marinka aan een volledige elektronische EP en aan een Nederlandstalig project. Haar publiek is ook steeds wisselend vanwege de verschillende stijlen waar ze haar albums in maakt en ze vindt het dan ook lastig te omschrijven voor wie haar muziek nu precies is: “De plaat Hoax zal voor een heel ander publiek zijn dan de EP die later uitkomt. Ook het Nederlandstalige project zal weer een ander publiek hebben.” Marinka vindt het dan ook het allerbelangrijkste om de tijd te nemen; tijd om het publiek goed te leren kennen, maar ook tijd om haar platen en haar muziek te leren kennen. Één ding staat wel vast: “Ik maak geen vrolijke liedjes.”, aldus Marinka.

Playlist
De top 40-muziek van nu is niet de muziek die Marinka thuis plat draait, maar ze vindt dat er zeker succesvolle producties tussen zitten waar een succesvol commercieel brein achter zit: “Dat vind ik ook een vak op zich en erg knap als dat lukt! Maar er zit ook veel makkelijke troep tussen, ook al heb je dat natuurlijk weer in elk genre.” Zelf luistert ze op dit moment het liefst rap-, R&B– en soul-muziek van artiesten als Kendrick Lamar, Kanye West en Solange, maar in bepaalde periodes luistert ze ook graag naar Radiohead, Tune-yards, Jeff Buckley, Blake Mills, Laura Marling, Scott Matthews, Dirty Projectors, Norah Jones en Elliot Smith en muziek van eigen bodem, denk aan een Mark Lotterman, Delouise, Hummingville, Autumn Child, Crying Boys Cafe en Michel Ebben, mag ook zeker niet ontbreken in haar playlist!

marinka 3

“Ik ben niet de solo singer-songwriter die de kick haalt uit alleen performen.”

Teamplayer vs. einzelgänger
Muziek is ook een creatieve uitlaatklep voor Marinka. Ze schrijft zelf, maar werkt haar muziek het liefst uit met een team. Ze kan haar geluk dan ook niet op als ze samen met een band haar muziek kan uitwerken en naar een hoger plan kan tillen. Ze vindt het geweldig als iedere muzikant zijn eigen visie en kracht in een nummer kan verwerken: “Ik ben niet de solo singer-songwriter die de kick haalt uit alleen performen. Samenwerken en samen opnemen vind ik een feest!”, aldus Marinka. Hoewel ze graag met mensen werkt en muziek maakt, is Marinka in haar vrije tijd het liefst één met haar nieuwe camera, aan het sporten of omgeven door a bunch of dogs: “Muziek heeft veel leuke aspecten, maar omdat het ook werk is geworden vult het soms alle ruimte in mijn hoofd. Muziek luisteren kan dan zelfs niet meer ontspannend werken. Met mijn hobby’s kan ik mijn oren even uitzetten en de wereld op een andere manier bekijken.”

Prikkel-vrij-huis-op-de-hei-met-hond-erbij
Voor Marinka is er geen bepaald streven of iets wat ze gehaald wil hebben om ergens te zijn. Toen ze aan het conservatorium studeerde, dacht ze dit namelijk met het uitbrengen van één album al te realiseren, maar nu ze de smaak te pakken heeft, wil ze er toch graag meer maken. Momenteel is ze met drie projecten bezig en heeft ze naar eigen zeggen genoeg bezigheidstherapie om handen. Ze zou het wel echt te gek vinden als platenlabels het maken van eigen muziek meer zouden kunnen steunen of overnemen: “Een mooie club trouwe volgers, naast je eigen familie die vroeger al trots was als je zelf naar de wc kon gaan, en de ruimte en vrijheid om te schrijven.” Dit zou het volgens haar namelijk makkelijker maken om met muziek een product te kunnen creëren. Voor nu voelt ze vooral de noodzaak om mooie muziek te maken en hoopt ze dit nog lang te mogen doen. In de toekomst hoopt Marinka het dromen wat meer onder de knie te krijgen, nog meer mooie platen te maken, geen concessies te hoeven doen in het maken van haar muziek en zou ze graag in een prikkel-vrij-huis-op-de-hei-met-hond-erbij wonen en af en toe wat tourtjes doen. •

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Hier alvast een voorproefje van Marinka’s laatste album Hoax.
  • Wil je meer van Marinka zien en horen? Check dan haar website of volg haar op haar Facebook, Twitter en/of Instagram!

Foto’s: Kalulu Music

Met speciale dank aan: Marinka Stam – Kalulu Music

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s