Sanne & Moniek

Soulsisters Sanne (28) en Moniek (28) zijn al 16 jaar beste vriendinnen en inmiddels als yin en yang voor elkaar. Waar Sanne gaat, is Moniek en waar Moniek gaat, is Sanne. Elkaar aanvullen en samenwerken, is wat deze meiden het liefste doen. Na jaren van dromen en fantaseren om samen iets te beginnen, is vorig jaar eindelijk hun grote wens in vervulling gegaan: samen de wereld mooier maken met hun eigen vintagewinkel in hartje Den Haag, genaamd Zusjes Vintage Boetiek!

Soulsisters
Sanne en Moniek zijn al meer dan hun halve leven bevriend, delen dezelfde interesses, lijken zelfs op elkaar en zijn na al die jaren echt als zussen voor elkaar geworden. De twee leerden elkaar kennen in de brugklas. Hoewel ze elkaar aanvankelijk “stom” vonden, zijn ze inmiddels al ruim 16 jaar onafscheidelijk! Al jaren struinen ze samen kringloopwinkels, markten en Marktplaats af opzoek naar allerlei moois en droomden ze ervan om samen iets te gaan doen. Hier leek het ook bij te blijven toen beiden na de HAVO een andere opleiding besloten te volgen. Sanne vond op haar 15e al haar weg in haar werk in de horeca, maar besloot toch Lifestyle & Design te gaan studeren aan de Willem de Kooning Kunstacademie in Rotterdam. Haar passie voor de horeca bleef echter toch kriebelen toen ze besloot met haar opleiding te stoppen om uiteindelijk manager te worden bij een strandtent op Scheveningen. Ook Moniek besloot naar de Willem de Kooning Kunstacademie te gaan, maar ging, in tegenstelling tot Sanne, voor de opleiding HBO Vrijetijdsmanagement. In haar studententijd werkte Moniek onder andere als freelance evenement- en festivalvrijwilligerscoördinator, barhoofd en locatiemanager en na haar opleiding werkte ze een jaar als locatiemanager in een theatercafé in Den Haag. Na allebei hun eigen weg te zijn gegaan, besloten Sanne en Moniek na al die jaren eindelijk hun krachten te bundelen en hun eigen Zusjes-imperium te starten.

foto winkel5

“Het bleef altijd een beetje bij een leuke droom of fantasie.”

Droom of realiteit?
Sanne en Moniek houden beiden heel erg van mooie oude kleding en spullen en ook in hun inner cirlce is de interesse voor vintage erg groot: “We hebben veel bekenden die liefhebbers zijn van vintage.” Opgegroeid met vintage, twee creatievelingen bij elkaar en management skills en toch werd hun langgekoesterde droom maar geen realiteit: “Het bleef altijd een beetje bij een leuke droom of fantasie, totdat we door een vriendin getipt werden dat Danielle van Acendi Vintage in de Papestraat in Den Haag ermee stopte en haar naam, klantenbestand en laatste voorraad te koop had gezet. Dat was het laatste duwtje in de rug dat we nodig hadden!” Na de overname zijn ze aan de slag gegaan om hun droom te realiseren en inmiddels zijn de dames in het bezit van hun eigen vintagewinkel in hartje Den Haag. Den Haag is helaas (!) nog niet dé vintage stad van Nederland, maar hier laten de meiden zich zeker niet door afschrikken en hebben ze dan ook hun eigen strategie voor bedacht: “In Den Haag valt het aantal vintagewinkels inderdaad heel erg mee en degene die er zijn zijn een beetje verspreid in en rond het centrum. Onze winkel is heel erg ruim, dat zie je niet zo vaak bij vintagewinkels. We hebben er ook bewust voor gekozen om alle kleding op te hangen en niet te veel aan de rekken te hangen. Zo blijft het netjes en overzichtelijk in de winkel. Daarnaast wilden we graag een sfeervolle winkel. Hiervoor hebben we ons laten inspireren door de Art Nouveau waardoor je bij ons in een chique, maar huiselijke en warme sfeer kunt shoppen. En we hebben ook aan degenen die wachten gedacht, zij kunnen lekker neerploffen op de gigantische bank met een kopje koffie of thee.” Zoals het echte crea-Bea’s betaamt, is alles wat in de winkel te vinden is door de meiden zelf bedacht, gevonden en/of gemaakt. Naast de met zorg gekozen inrichting is het logo met twee zusjes erop zelf gemaakt en op het raam geschilderd: “We hebben een eigen stijl en deze wilden we graag doortrekken in de inrichting van de winkel.” Ook is alle kleding handpicked uitgezocht. De meiden vinden het geweldig om mensen van stijladvies te voorzien voor een speciale gelegenheid, maar ook voor een compleet nieuwe – vintage 😉 – garderobe: “We kunnen je outfit van top tot teen compleet maken bij ons in de winkel!” Klinkt top, toch?!

Verantwoord shoppen
Als je verantwoord en zonder schuldgevoel wilt shoppen, ben je bij Zusjes Vintage Boetiek aan het juiste adres. Toch is dit niet de directe motivatie achter dit label, maar de meiden zijn er wel bewust mee bezig: “Onze liefde voor oude spullen en kleding komt niet voort uit de motivatie om duurzaam te zijn, deze liefde is er altijd al geweest, maar het is wel een hele belangrijke bijkomstigheid! Wij staan niet achter de arbeidsomstandigheden van de mensen die werken in de fabrieken voor grote modemerken -en ketens. En daarbij wordt er veel teveel geconsumeerd en dus geproduceerd tegenwoordig, en dat terwijl er dus zoveel moois al bestaat! Op deze manier dragen wij ons steentje bij.” Met name onze generatie wordt zich hier steeds meer van bewust en wil graag duurzamer leven. Hierdoor wordt de vraag naar vintage ook groter. Toch is niet iedereen fan van vintage: “We denken wel dat de meeste mensen vintage combineren met nieuwe kleding. Ook merken we in de winkel dat mensen soms een duwtje in de rug nodig hebben om iets anders te kopen dan ze gewend zijn. We hebben veel originele, bijzondere kleding in de winkel hangen en merken dat als we mensen helpen met het zoeken naar een outfit ze vaak zeggen: “Dit had ik zelf nooit uitgekozen!”.” Hoewel vintage voor hen een van de main things in life is, nemen de meiden het ons niet kwalijk als we toch liever voor de grotere ketens gaan: “Waarschijnlijk is het winkelen bij de H&M een stuk makkelijker; er hangt veel van hetzelfde en je weet dat alles wat daar hangt in de mode is, dus je kan eigenlijk niet verkeerd kiezen. Maar, bij de H&M wordt je stijl deels voor je bepaald, bij ons moet je hem echt helemaal zelf verzinnen – met een beetje hulp van ons! Daarnaast hangt in dit soort ketens alles in verschillende maten. Wij hebben natuurlijk van ieder kledingstuk maar eentje en dat moet dan maar net je maat zijn. Misschien is dat wel teveel gedoe voor veel mensen? Vooral als je opzoek bent naar iets specifieks.”

foto winkel8

“Als je volledig overtuigd bent van je eigen idee en het heel graag wilt, moet je het gewoon doen.”

Straatbeeld
De mode, iedereen is er wel op een manier mee bezig. Geïnspireerd door social media, tv en de bladen, je kan er bijna niet omheen. Sanne en Moniek valt het dan ook op dat men zich op een steeds jongere leeftijd al met mode bezig houdt: “Toen wij op de middelbare school zaten, hebben we echt de meest uiteenlopende kleding aangehad en ook alles gemengd. Alto, kakker, hiphop, gothic… we hebben alles gehad. Tegenwoordig is iedereen super modieus, zelfs kinderen! Nederland is hipper geworden, maar dat betekent wel ook dat iedereen er wat meer hetzelfde uit gaat zien. Je ziet wel dat mensen uitstapjes maken binnen hun trendgevoelige stijl, maar je ziet bijvoorbeeld bijna geen alto’s of hiphoppers meer. Weinig mensen zijn nog heel uitgesproken, en degene die dat dat wel zijn, vallen vaak heel erg op! Maar iedereen doet wel echt zijn best. Iedereen lijkt bezig te zijn met mode, mooie kleding en stijl. Dat is leuk om te zien!” Ons straatbeeld is dus wat eenzijdiger geworden, maar door winkels als Zusjes Vintage Boetiek kunnen we ons gelukkig toch nog blijven onderscheiden en af en toe buiten onze comfort zone treden. Tot nu toe verkoopt Zusjes Vintage Boetiek alleen nog dameskleding, maar er zijn ook plannen voor een herencollectie, dus binnenkort kan je ook met je boyfriend en/of di papa shopdagjes plannen! De Zusjes-kleding is voor iedereen, ongeacht leeftijd, die zich wil onderscheiden en/of iets unieks wil.

Glittermaskers en een Alpacaboerderij
Hoewel vintage hun grote gemene deler is en zij hun vintage dream nog lang hopen te leven, hebben de meiden grootse toekomstplannen. Op korte termijn willen Moniek en Sanne graag op evenementen en festivals staan als ZUSJES on tour waar ze de bezoekers graag willen verblijden met hun vintagekleding én glittermaskers. Op de langere termijn zien zij echter iets heel anders voor zich: “Onze lange termijndroom is het hebben van een Alpacaboerderij met pluizige beesten en heel veel bloemen.” Misschien dat ze hier dan alle tijd hebben voor hun andere hobby’s, want beiden houden erg van muziek, dansen, de zomer, glitter(maskers), Marktplaats en vooral van elkaar, maar Sanne is ook gek op schilderen en tekenen en Moniek vindt Netflixen en tijd doorbrengen met haar hond Laalí en vrienden heerlijk! Maar voordat ze dat gaan doen willen ze eerst de wereld een beetje mooier maken! Ook hebben ze nog een tip voor ons: “Als je volledig overtuigd bent van je eigen idee en het heel graag wilt, moet je het gewoon doen. Als dat er is, ben je al een heel eind. Die overtuiging heb je nodig om de stap te durven nemen en je bedrijf tot in de puntjes kloppend te maken. Een risico blijft het natuurlijk altijd. Maar als het een droom is, wil je niet de rest van je leven blijven zitten met de vraag “wat nou als..?” •

foto winkel4

LOGO ZUSJES VINTAGE BOETIEK.jpg

  • Wil je meer zien van Zusjes Vintage Boetiek? De winkel is te vinden in de Boekhorststraat 93 in Den Haag.
  • Woon je niet in de buurt? Neem dan een kijkje op de zusjes’ Facebookpagina, Instagram of shop direct via United Wardrobe

Foto’s: Sanne & Moniek

Met speciale dank aan: Sanne van Rij & Moniek van der Kwaak – Zusjes Vintage Boetiek

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s