Lotte

Creatieve duizendpoot Lotte (23) uit Den Haag is hét voorbeeld van als je maar echt graag wil en hard werkt, kom je er wel. Zonder vervolgstudie na de middelbare school, maar mét een grote passie voor fotografie en creativiteit heeft zij nu al een portfolio waar je alleen maar U tegen kan zeggen. En als je de loopbaan van deze Haagse alleskunner bekijkt, vergeet je even dat ze pas 23 jaar is! Zo wisselt Lotte haar klussen in ons kikkerlandje soms af met internationale klussen, heeft ze haar eigen fotografiebedrijf Lotte Manou Photography, is ze werkzaam als marketing & branding adviseur, (web)designer en blogger én studeert ze op dit moment verschillende psychologievakken. Kortom, deze vrouw beschikt over een flinke dosis girlpower!

Life is better at the beach
Lotte woont 10 minuten van het strand, bracht hier een groot deel van haar jeugd door en is hier nog altijd dagelijks te vinden. Het strand is haar uitlaatklep voor onder meer het ervaren van liefde en het verwerken van liefdesverdriet, rust, inspiratie en, je raadt het al: fotografie. Het is dan ook geen verrassing dat dit ook de plek is, waar zij haar passie voor het fotograferen ontdekte: “Tijdens elk seizoen vind ik het strand en de duinen heerlijk. De golven vind ik fijn, omdat zij mij rust geven en de kleuren zijn er ook fantastisch.” Toch had deze beach chick het niet voor mogelijk gehouden dat zij fotografe en ondernemer zou worden. Het plan was eigenlijk om een universitaire studie te volgen na de middelbare school, maar dit liep anders: “Na drie maanden Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam te hebben gedaan, besloot ik mijn tijd aan creatieve dingen te besteden. Ik fotografeerde en deelde dit op Instagram en Facebook en zo kreeg ik mijn eerste klanten. Ik heb nooit het idee gehad dat dit mijn baan zou worden.”

meisje lotte

“Ik heb nooit het idee gehad dat dit mijn baan zou worden.”

Van beach chick tot girl boss
Ongepland en aanvankelijk zonder de ondernemersdrive schreef Lotte zich begin 2014 toch in bij de Kamer van Koophandel: “Het moest gewoon, omdat ik andere mensen ging fotograferen die ervoor betaalden. Ik vond het maar een gedoe, de boekhouding en dergelijke zaken, en daarom hield ik altijd in mijn achterhoofd dat het iets tijdelijks was.” In de tussentijd bleef Lotte opzoek naar een vervolgstudie, maar omdat ze zoveel leuk vond, kon ze de knoop maar moeilijk doorhakken en besloot ze eerst te gaan werken. Het balletje begon toen al snel te rollen: “Ik werd steeds vaker gevraagd voor nieuwe diensten, websites, online magazines, fotografie in het buitenland, fotografie voor bedrijven, meedenken over de marketing… Zo heb ik mezelf telkens dingen aangeleerd die ik nog niet wist.” Maar het succes is Lotte zeker niet komen aanwaaien en ze heeft hard moeten werken om te komen waar ze nu is: “Het klinkt nu misschien als een heel ontspannen en natuurlijk verloop, maar ik heb ook meerdere keren op het punt gestaan om te stoppen. Zeker omdat het allemaal uit een passie is ontstaan, was ik niet heel bewust bezig met een plan. Dat resulteerde soms in nachtenlang doorwerken, huilend thuiskomen van te lange fotografiedagen en weinig tijd voor mezelf en (..) het lastige aan jong starten is dat sommige mensen je nog niet serieus nemen. Zeker als fotograaf op jonge leeftijd verwachten sommige mensen dat ze voor een Groupon-prijs een fotoshoot kunnen boeken. Vroeger vond ik het lastig om dan mijn prijs te noemen. Ook vond ik het wel eens moeilijk dat leeftijdsgenoten studeerden en veel uitgingen en ik dan niet mee kon omdat ik in het weekeinde moest werken.” Er moesten dus keuzes worden gemaakt om succesvol te worden, te zijn en vooral te blijven en dat is steevast gelukt! Inmiddels is Lotte een stuk zekerder van haar zaak, weet ze steeds beter wat ze wil en is ze ook trouwer aan zichzelf geworden: “Nu ik al veel heb meegemaakt in het ondernemen, weet ik goed wat ik wel en niet wil, waar en aan wie ik echt mijn tijd wil besteden en welke werkzaamheden ik liever uitbesteed. Je leert er zowel op zakelijk als persoonlijk gebied een hele hoop van! Zo vind ik mijzelf succesvol als ik kies voor dingen waar ik mij goed bij voel. Geld en volgers maken mij niet succesvol. Het is een gevoel.”

Vrijheid, blijheid?
Lotte geniet ervan om eigen baas te zijn. Het voelt voor haar als vrijheid: “Ik houd van alleen werken. Zeker omdat ik door mijn werk ook heel veel mensen ken en zie, tijdens shoots bijvoorbeeld. Ik vind het dan ook prima om op een maandagochtend in mijn eentje te beginnen in een koffietentje. Het geeft mij vrijheid en ik houd ervan! Het kantoorgevoel krijg ik in een koffietentje en de collega’s vind ik in groepen die ik online heb aangemaakt, zoals de Facebook-groep voor ondernemers I hope we all make it.” Ook heeft Lotte een heel eigen stijl en visie die haar klanten vaak aanspreken. Haar klanten herkennen zichzelf vaak in haar kijk op de wereld, die ze ook graag deelt: “Door middel van teksten laat ik veel van mezelf zien op sociale media. Ik ben een open persoon, deel ook mijn kwetsbare kanten en ik houd van diepgang. Over het algemeen zijn mijn klanten personen die dit of waarderen of ook zo zijn.” Dat stukje diepgang, open-, en eigenheid zie je ook terug in Lotte’s werk. Haar foto’s hebben een verhaal, iets dromerigs en zijn puur, licht en zacht: “Het is hoe ik de wereld voel of soms zou willen voelen. De liefde voor een moment, de wereld of een mens. Het is hoe ik kijk naar de wereld of waar ik mij op wil focussen. Ik zoek altijd naar mooie plaatjes en details. Ik kijk verder dan het geheel.” Optimale vrijheid in haar werk zorgt ervoor dat haar creativiteit het beste tot uiting komt. Ook zorgt Lotte graag voor afwisseling in haar werk, want dat is wat ze nodig heeft.

baby lotte

“Zeker als fotograaf op jonge leeftijd verwachten sommige mensen dat ze voor een Groupon-prijs een fotoshoot kunnen boeken.”

Denken in overvloed
Tegenwoordig maken we allemaal mooie, zelfs professioneel uitziende kiekjes met onze smartphones of hobbycamera’s die we vervolgens massaal op onze sociale media delen, maar wanneer ben je nou écht een fotograaf? En hoe onderscheid je jezelf in dit vak? Lotte heeft hier haar geheel eigen kijk op: “Ik kijk op een bijzondere manier naar de wereld. Ik zie alles in beelden en focus mij van nature op aspecten als details, kleur, sfeer, licht en liefde. Hierdoor weet ik speciale momenten vast te leggen. Voor mij is fotografie heel belangrijk in mijn leven. Op de momenten dat het leven soms zo aan ons voorbij fladdert, is het fijn om weg te kunnen dromen bij foto’s van speciale herinneringen en mooie momenten. Ik hoop dat dit overkomt in mijn foto’s en dat ik bijzondere momenten, blikken, gevoelens en dergelijke zo kan vastleggen voor mijn klanten.” Ook denkt ze liever niet in termen van concurrentie, maar juist in het belang van fotografie en van het vinden van de fotograaf in jezelf: “Fotografie is naar mijn idee belangrijker dan ooit, juíst door sociale media en het online tijdperk! Er zijn inderdaad heel veel fotografen, heel veel soorten (betaalbare) camera’s en iedereen kan wel een mooie foto maken, maar ik denk dat je een fotograaf bent als je jezelf zo ziet.” Volgens Lotte schuilt er dan ook in iedereen een fotograaf en is het niet afhankelijk van je afkomst, diploma en dergelijke zaken: “Het is kunst (…) en het is maar net wat je ermee doet. Als jij jezelf fotograaf noemt en er geld voor vraagt, ben je wat mij betreft een beroepsfotograaf. Het is aan de klant of zij voor jou willen kiezen.” In Lotte’s geval is het misschien alleen maar goed dat ze eigenlijk per toeval de fotografie in is gerold. Als ze bewust fotograaf had willen worden, had ze deze stap misschien wel nooit durven zetten, juíst omdat ze nu weet hoeveel fotografen er zijn. Toch vindt Lotte dat dit je er eigenlijk niet van zou moeten weerhouden om er wél bewust voor te gaan: “Ik geloof dat als jij deelt wat je mooi vindt, er liefde in stopt en maakt wat bij je past dat het dan goedkomt. Denken in overvloed!” Volgens Lotte zal fotografie nooit overbodig worden, er zullen immers altijd momenten zijn om vast te leggen: “Elk jaar trouwen er mensen, worden er baby’s geboren of starten er nieuwe bedrijven.”

Te weinig uren in een dag: aan passie geen gebrek
Ondanks dat er nu soms al te weinig uren in een dag lijken zitten voor alle passies en interesses van Lotte, heeft ze er zeker nog veel meer! Zo heeft ze een overvolle boekenkast met psychologie- en filosofieboeken, heeft ze veel tijdschriften, kookt ze graag, is ze dol op het kijken naar documentaires, ontspant ze graag op het strand of in de spa, drinkt ze graag koffietjes of luncht ze met vriendinnen, is ze graag in leuke stadjes als Haarlem of Amsterdam te vinden en shopt ze graag online. Maar vanwege haar busy lifestyle blijft hier helaas niet altijd genoeg ruimte voor over: “Ik maak wel weinig tijd vrij voor films en series, omdat ik de vrije tijd die ik heb graag wil doorbrengen met familie of vrienden.” Als ze een gaatje vrij heeft, droomt Lotte graag over haar toekomst. Want hoewel ze het nu druk zat heeft met alles wat ze doet, heeft Lotte ook nog heel veel andere dromen. Wat haar privéleven betreft, hoopt ze ooit moeder te mogen worden, een leuke vriend tegen te komen en een leuk optrekje met tuin te kunnen betrekken in Amsterdam, Haarlem of Den Haag. Ook hoopt Lotte wat meer rust te vinden: “Ik hoop dat ik een soort ritme ontdek waar ik mij prettig bij voel. Soms is het nu nog teveel chaos in mijn hoofd. Dat zullen veel creatieve mensen wel herkennen. Maar ik ben in het nu ook dankbaar voor hoe het gaat en voor de mensen die in mijn leven zijn.” Op werkgebied zou ze graag meer met film gaan doen in de vorm van vlogs gericht op kennis en kunsten. Ook wil Lotte graag haar blog uitbreiden en hier ook wat van haar psychologie- en filosofiepassie in laten terugkomen. Kortom, er is nog genoeg wat Lotte bezig houdt en zal blijven houden de komende jaren. Noteer haar naam maar vast, want Lotte is een dame waar we nog een hoop van gaan horen! •

savannah lotte

logo lotte

  • Denk jij er ook over na om je eigen bedrijf te gaan beginnen? Dan heeft Lotte nog wat tips voor jou!:
    Denk na over wat je nodig hebt voor een bedrijf en begin alvast. Natuurlijk leer je als je bezig bent, maar als je eenmaal start zal het lastig zijn om tijd vrij te maken voor het maken van bijvoorbeeld een website. Mocht je vooraf tijd hebben dan zou ik zeker zorgen dat de basis van je bedrijf staat. Een website, visitekaartje, sociale mediakanalen, een boekhoudprogrammaMocht je willen starten met een hobby in de hoop datt uit zal groeien tot meer dan zou ik je willen meegeven dat je gaat nadenken over verdienmodellen die bij je hobby passen. Ga de hobby helemaal uitzoeken, dus: “Wat vind je leuk? Wat niet? Hoeveel tijd wil je er aan besteden? Hoe zou het zijn als je er je geld mee zou verdienen? Voor wie of met wie zou je willen werken?” Maar: blijf vooral dichtbij jezelf en focus on the things that make you happy!”
  • Meer zien van Lotte Manou Photography?:
    Kijk dan even op Instagram, Facebook of op www.lottemanou.nl!

Foto’s: Facebook Lotte Manou

Met speciale dank aan: Lotte van Wely – Lotte Manou Photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s