Jet en Michiel

Deze keer niet slechts een dosis girlpower, maar het verhaal van een heus powerkoppel! De Haagse Jet (23) en Michiel (30) ontmoetten elkaar op een dag op een festival, de vonk sloeg over en inmiddels zijn ze naast lovebirds ook zakenpartners van elkaar geworden. Met hun eigen riemenlabel Lek Belt hopen Jet en Michiel hun steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. Er is een missie, er zijn plannen en dromen… er is liefde, passie en genoeg creativiteit. Kortom, een kijkje in het leven van twee inspirerende creatievelingen!

Kindervriend(in) en muzikant
Zo’n vier jaar geleden ontmoetten pedagoog-in-spé Jet en muzikant Michiel elkaar op een festival en sindsdien zijn de twee onafscheidelijk! Jet en Michiel zijn als yin en yang samen. Waar zij wat rustiger, een doordenker en een kindervriend is, is hij wat impulsiever, een inspirator en een muziekfanaat. Jet is op dit moment bezig haar masteropleiding Orthopedagogiek af te ronden en loopt stage aan het speciaal basisonderwijs. Hier begeleidt zij kinderen die het moeilijk hadden op een reguliere school en die wat extra hulp kunnen gebruiken bij het leren. Michiel studeerde Jazz in Philadelphia en speelde jarenlang in een band. Beiden hebben zij totaal verschillende karakters, maar door de ruimte en aandacht voor elkaar en elkaars interesses vullen zij elkaar goed aan. In hun vrije tijd koken en wandelen ze graag samen, leest Jet een boek of maakt Michiel muziek in zijn studio aan huis. Naast de liefde voor elkaar bestaat er nog een grote gemene deler in het leven van lovebirds Jet en Michiel, namelijk kindje Lek Belt. Met hun eigen label bestaande uit een gevarieerde collectie van leervrije, hand- en lokaalgemaakte fietsbandriemen hopen Jet en Michiel het straatbeeld te mogen verduurzamen en zo de wereld wat mooier te kleuren!

_MG_1554

“Als we op de bank riemen zitten te maken dan voelt dat toch als een vrije dag.”

Fietsbandriemen-imperium vanaf de bank
Een pedagoog, een muzikant en een fietsenbandriemen-imperium… een doordacht plan of een toevallige hobby die uitgroeide tot meer? Jet: “Mijn vader had een fietsbandriem voor zichzelf gemaakt en toen zijn wij daarna begonnen met het maken van riemen voor Michiel en zijn vrienden. Pas later, toen we de riemen online en op markten gingen verkopen, realiseerden we ons dat we een bedrijf runnen.” Lek Belt is dus per toeval ontstaan en dat is misschien ook wel het geheim van hun succes! De twee genieten volop van het samenwerken en van het runnen van hun business: “We vinden het heel leuk om samen te werken, we hebben eigenlijk allemaal extra tijd die we met elkaar kunnen doorbrengen terwijl we toch aan het werk zijn. Niet dat we hand in hand bij een vergadering zitten natuurlijk, maar als we hier op de bank riemen zitten te maken dan voelt dat, hoewel we druk bezig zijn, toch als een vrije dag.” Hun uiteenlopende karakters zorgen voor een balans in het werkproces en het optimaal tot uiting komen van de creativiteit van beiden. Waar Jet wat meer tijd nodig heeft voor het nemen van een beslissing en zich het liefst met de details bezighoudt, zoals het maken van de kaartjes die aan de riemen hangen, is Michiel wat sneller geneigd een knoop door te hakken en houdt hij heel erg van het bedenken van nieuwe dingen en het ontwikkelen van nieuwe producten. Ze weten dit van elkaar en zo is er voor allebei ruimte binnen het bedrijf wat voor een mooi evenwicht zorgt.

Van massa-industrie naar maatwerk
Jet en Michiel genieten van hun werk en houden zich ook bezig met het duurzame aspect hiervan: “We vinden het heel leuk om met duurzaamheid en recyclen bezig te zijn, hier heeft Lek Belt ons ook echt een beetje toe geïnspireerd, maar we zijn ook niet heilig! Ik koop ook weleens cadeautjes in de Flying Tiger of kleren die ik daarna nooit draag.”, aldus Jet. De twee hopen dat klanten hun riemen in de eerste plaats aanschaffen vanwege het mooie product dat ze zien, maar daarnaast hopen Jet en Michiel ook te inspireren met het verhaal erachter. Een Lek Belt is namelijk veel meer dan enkel een origineel mode-item. Alle riemen worden stuk voor stuk en met de hand gemaakt uit zorgvuldig geselecteerde afgekeurde fietsbanden. Hiervoor gaan Jet en Michiel elke dinsdagochtend bij verschillende fietsenwinkels in de buurt langs om vervolgens de lekke en versleten banden thuis tot Lek Belts te transformeren. Dit eco-friendly proces heet upcycling, wat inhoudt dat er van onbruikbare producten of afval iets nieuws wordt gecreëerd dat van een betere kwaliteit is dan de staat waarin het product daarvoor verkeerde. Deze manier van werken sluit naadloos aan bij de wens van Jet en Michiel om de kledingindustrie eerlijker te maken, mét aandacht voor mens, natuur en maatschappij: “Het is zo leuk om mooie kleren te dragen, maar het is jammer als dat ten koste moet gaan van de planeet of van mensen in lagelonenlanden. Als straks veel mensen een Lek Belt dragen en dus niet meer meedoen aan de leerindustrie en uitbuiting dan zijn wij superblij!”

nr 58b

“We vinden het heel leuk om met duurzaamheid en recyclen bezig te zijn, maar we zijn ook niet heilig!”

Geitenwollen sokken, hipsters en moordende concurrentie?
Gelukkig delen steeds meer mensen hun mening met die van Jet en Michiel en zijn er steeds meer duurzame concepten op de markt. Waar dit eerder exclusief voor de geitenwollen-sokken-types of hipsters onder ons leek, is oog hebben voor een wat duurzamere industrie op het gebied van onder andere kleding en voeding anno 2018 helemaal van nu! Steeds meer mensen passen dit ook toe in hun lifestyle en de vraag groeit. Want wie heeft er tegenwoordig geen fairtrade chocolade of quinoa in het keukenkastje, shopt weleens vintage of laadt z’n telefoon op door middel van groene stroom? Duurzaamheid is een hype aan het worden! Een droom die uitkomt of moordende concurrentie voor Jet en Michiel? Jet: “Ik denk dat er steeds meer van dit soort concepten komen, omdat mensen ook steeds meer geïnteresseerd zijn in duurzame, handgemaakte of lokale producten. Wat wij bijvoorbeeld zien op de markten waar wij staan met Lek Belt is dat iedere ondernemer wat anders en wat unieks heeft. Ik denk dat het vooral iets heel leuks is dat we samen verschillende producten kunnen aanbieden aan zoveel enthousiaste mensen! Wij zien vooral dat gezinnen bij de ene kraam zeep kopen voor moeder, bij de andere een dromenvanger voor zoonlief en bij ons een riem voor vader.”

And the story continues…
Hoewel de reis van Lek Belt nog maar net is begonnen en ook steeds meer vorm begint te krijgen, is deze nog lang niet af: “We hebben nu al zoveel leuke mensen ontmoet en geweldige dingen beleefd en we hopen dat we met Lek Belt nog veel meer avonturen gaan beleven! Ook hopen we natuurlijk dat veel mensen onze riemen vol trots zullen dragen en het leuke verhaal erachter willen vertellen en doorgeven.” Hun opvatting wat betreft de integratie van duurzaamheid lijkt zich steeds meer naar de werkelijkheid te vertalen, maar Jet en Michiel hebben nog veel meer plannen, dromen en doelen. Zo willen ze in de toekomst graag kinderen, een hond en een moestuin en wordt er nagedacht over uitbreiding van de productenlijn . In de toekomst ja, want voorlopig hebben Jet en Michiel hun handen vol en er zal het dit jaar het een en ander gaan veranderen binnen het bedrijf. Jet staat binnenkort namelijk een nieuw avontuur te wachten. De bedoeling is dat zij carrière zal gaan maken in haar vakgebied, de Pedagogiek. Hierdoor zal zij wat meer op de achtergrond aanwezig zijn binnen Lek Belt, maar Michiel biedt haar hier natuurlijk alle ruimte voor en zal vanaf die tijd meer taken binnen het bedrijf op zich nemen. Kortom, er ligt voldoende in het verschiet en er is werk aan de winkel! Jet en Michiel, ik ben ervan overtuigd dat ‘t jullie allemaal gaat lukken! Onwijs bedankt en toi toi toi! 

_MG_1440logo lek

 • Denk jij er ook over na om je eigen bedrijf te gaan beginnen? Jet en Michiel delen bij deze hun geheim tot succes met jou!:
  Geniet ervan en blijf goed met elkaar praten. Jullie zijn verschillend en het is goed om dat in te zetten in je bedrijf. En oja, doe alleen iets dat je leuk vindt, want als je alleen een bedrijf opricht om miljonair te worden kan het nog weleens een teleurstelling worden.”
 • Ben je benieuwd naar de ervaringen met de Lek Belt?
  Ik heb er zelf eentje en hij zit heerlijk! De riemen zijn zacht, stevig en toch licht en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Echt een aanrader en nog goed voor het milieu ook! Ik zeg WIN-WIN!
  *Check mijn Insta-post hier 😉
 • Meer zien van Lek Belt of je eigen riem uitkiezen?
  Kijk dan even op InstagramFacebook of www.lekbelt.nl of, als je in Den Haag bent/woont, loop dan even langs bij winkel Shopping Prince in de Prinsenstraat! *Binnenkort zijn de Lek Belts ook verkrijgbaar via www.loopedgoods.com.

Foto’s: Jet en Michiel

Met speciale dank aan Jet van der Lippe en Michiel Kleykamp – Lek Belt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s