Adam & Morgane

Deze keer geen girlpower of powerkoppel, maar een heuze family business! De van oorsprong Franse broer en zus Adam (28) en Morgane (31) besloten zo’n 1,5 jaar geleden de handen ineen te slaan en samen een bedrijf te starten, en niet zomaar één, maar een heuse veganistische patisserie! Inmiddels staan ze bekend als dé veganistische banketbakkers uit de regio. Met passie, creativiteit én oog voor mens en natuur gieten zij traditioneel en bekend gebak in een vegan jasje. De broer en zus hebben grootse plannen, er is een dosis lef en enorme drive om te blijven verfijnen, vernieuwen en verbeteren… Ik neem je mee naar een kijkje in de keuken bij dit familiebedrijf!

Family affair
Broer en zus Adam (28) en Morgane (31) besloten mid 2017 hun krachten te bundelen toen zij hun vegan family business startten. Het was de volgende stap na Adam’s recente afstuderen als levensmiddelentechnoloog en na Morgane’s terugkeer naar Nederland, nadat zij twee jaar in Londen had gewoond en gewerkt. Het was de van origine diergeneeskundige Morgane die in Londen met de vegan scene in aanraking kwam tijdens haar werk als patissier. Echter bleek de appel niet ver van de boom te vallen toen bleek dat beiden, op hetzelfde moment, opzoek waren naar de vrijheid om juist dat te doen wat zij leuk vonden. Een leven lang in loondienst werken zagen de ambitieuze broer en zus niet zitten en zo besloten ze al snel Morgane’s praktijkervaring en Adam’s theoretische kennis samen te brengen. Kort daarop werd eind februari 2018 de veganistische patisserie Epicurieus geboren.

Epi-watte?
De naam van de patisserie is een bijzondere. Het is namelijk een combinatie van de naam van de Griekse filosoof Epicurus en het woord “curieus”. Je leest het goed, een Griekse filosoof. Wat dit met gebakjes te maken heeft? Epicurus’ filosofie van het vergroten van persoonlijk genot, maar: mét mate, sprak Adam en Morgane erg aan. Zij vinden namelijk dat gebak iets speciaals moet zijn, iets waar je naar uit kunt kijken zónder dat het onderdeel van je dagelijkse lifestyle wordt. Morgane licht dit toe: “Àls je gebak eet dan moet het op z’n minst echt heel lekker zijn! Zo krijg je in ieder geval geen spijt van de calorietjes.” Kijk, dat horen wij dames graag! Daarnaast experimenteren Adam en Morgane volop met nieuwe recepten. Vandaar de combinatie met “curieus”, wat met een knipoog doet refereren naar hun werkwijze.

epicurieus 3

“Àls je gebak eet dan moet het op z’n minst echt heel lekker zijn! Zo krijg je in ieder geval geen spijt van de calorietjes.”

Tweemanszaak
Hoewel Morgane en Adam zo hun eigen kwaliteiten bezitten, is Epicurieus wel echt van hun samen. Of, zoals ze zelf zeggen, een “tweemanszaak”. Zuslief gaat vooral over de patisserie, zoals de taarten en het klein gebak, en neemt daarnaast de productie- en social media marketing voor haar rekening. Daarentegen is broerlief de expert van de viennoiseries, dit zijn de zoete broodjes waaronder croissants en chocoladebroodjes, en neemt hij daarbij de financiële administratie en de levering van al het lekkers voor zijn rekening. Beiden hebben hun eigen taken en zo bundelen de twee hun krachten. Morgane’s afgelopen projecten waren onder andere het veganizen van de recepten voor het bekende Hazelnootschuimgebak en de minstens zo bekende Pastéis de Nata. Adam is op het moment juist veel bezig met het verder uitwerken van het zoete- en hartige broodjes assortiment. Door deze manier van werken vullen de broer en zus elkaar goed aan en dat is niet zonder succes gebleken! Waar het namelijk allemaal begon met een webshop en het promoten van hun producten in lokale Facebookgroepen en via Instagram, staan Adam en Morgane inmiddels bekend als dé veganistische banketbakkers uit de regio! Het succes kwam hen echter niet aanwaaien en daarom besloten de broer en zus het anders aan te pakken: “We hadden in het begin alleen een webshop en merkten toch dat de drempel voor velen te hoog was om “blind” een hele taart te bestellen. Bovendien willen mensen soms alleen wat bestellen voor een klein gezelschap. Dit maakte het allemaal lastig. Toen we eind vorig jaar bij met een shop-in-shop concept begonnen, zagen we de verkoopcijfers steeds beter worden dus zagen we een kans om ons meer toe te leggen op dit concept.” En het werkte! Epicurieus groeide op deze manier. Verschillende zaken, in meerdere steden, werden shop-in-shop en inmiddels hebben velen van hen het Epicurieus-gebak in hun vaste assortiment opgenomen. Daarnaast ontwikkelen Adam en Morgane gebak op maat voor hun afnemers, zo ook in (maatschappelijk) thema. Op deze wijze ontstonden een Frida (Kahlo) Bavarois ter ere van Internationale Vrouwendag, een Oranje Boven Taart voor Koningsdag en een Rainbow Cake voor het supporten van de LGBTQ-gemeenschap.

Gezond gebak?
Hoewel het aanvankelijke uitgangspunt was om veganisten nog steeds van hun welbekende gebak te kunnen laten genieten, weten inmiddels veel meer mensen Epicurieus te vinden. Onder hun clientèle scharen Adam en Morgane dan ook niet alleen veganisten zelf: “Als niet-veganisten bijvoorbeeld een vegan friend over de vloer krijgen dan kunnen ze hun gast moeilijk met lege handen laten staan en zijn ze superblij dat wij wat voor ze kunnen maken, wat niet van traditioneel gebak te onderscheiden is.” Adam en Morgane maken hun producten met de veganistische aspecten van duurzaamheid en ethiek (dierenwelzijn) in mind; gezond is hun gebak dan ook niet perse te noemen: “We hebben bewust besloten om ons alleen op de eerste twee aspecten van het veganisme te focussen. Gebak blijft naar onze mening iets om van te genieten! Dus we gebruiken wel suiker en plantaardige vetten om de veganist blij te maken met een echt feest voor de smaakpapillen. De “gezonde” taarten vereisen vaak aanpassingen van een recept, wat ofwel de structuur of de smaak negatief aantast. En dat vinden we zo zonde! Zolang je met mate geniet van zoetigheid, moet dit best kunnen!” Kijk, that’s the spirit! Daarnaast concentreren Adam en Morgane zich voor hun gebak en broodjes veelal op de traditionele, niet-veganistische recepten. Deze werkwijze is uit nood geboren, omdat het veganistisch bakken nog in de kinderschoenen staat en ze de recepten die ze online tegenkwamen vaak veelal teleurstellend vonden. Er wordt dan ook een hoop tijd in het ontwikkelen van nieuwe recepten gestoken, maar het is het naar eigen zeggen “helemaal waard!” En ik kan het beamen: ik heb het één en ander geproefd en het was heerlijk!

epicurieus 1 nieuw

“We willen vooral laten zien dat je voor lekker plantaardig gebak echt geen ei of zuivel nodig hebt!”

Trend of lifestyle?
Ondanks dat het veganisme nog in de kinderschoenen staat, lijkt het tegelijkertijd dé trend van het moment te zijn: “De concurrentie begint langzaam toe te nemen en zelfs de grotere supermarkten lijken eindelijk op te pikken dat veganisme echt een bewuste levensstijl en niet zomaar een tijdelijke trend is.” Echter weten Adam en Morgane zich hier wel raad mee: “Ik denk dat we ons voornamelijk onderscheiden, omdat we eigenlijk de uitdaging aangaan van het zelf omzetten van de traditionele receptuur naar een vegan friendly-variant. Daarnaast proberen we niet alleen gebak te veganizen, maar leggen we ons ook toe op zoete broodjes, zoals croissants, en willen we binnenkort ook meer hartige producten op de markt brengen. We letten heel erg op de kwaliteit van onze producten en dat lees je ook terug in de reacties van blije klanten!” Bovendien blijven de broer en zus aan de lopende band nieuwe concepten bedenken en ontwikkelen en verzorgen zij ook workshops voor particulieren om hen zo kennis te laten maken met het veganistisch thuisbakken. Een van deze workshops is de Vegan Pâtisserie Foundations Workshop. In deze workshop wordt men de basisbeginselen van het veganistisch bakken aangeleerd. Een andere workshop is de Zoete Broodjes Workshop. Hier leert men stap voor stap veganistisch bladerdeeg, voor onder andere croissants, te maken. En hier blijft het niet bij, want er staat nog meer op het lijstje: “Veganistische kaas maken is ook nog een project wat we stiekem heel graag zouden willen proberen. Maar dan echt zoals die Franse schimmelkaasjes als roquefort en brie, want dat is één van de dingen die Morgane erg mist in haar plantaardige dieet én onze Franse roots kunnen we niet zomaar negeren!”

Toekomstmuziek
In hun vrije tijd hebben de broer en zus wel iets anders aan hun hoofd dan bakken, bakken en nog eens bakken! Zo leest Adam graag over de ontwikkelingen in de wereld of duikt hij graag in interessante boeken over technologie, psychologie & geschiedenis. En lekker koken voor vrienden doet hij ook graag, maar dan uit de losse pols en vooral eens niet volgens een recept! Morgane brengt haar vrije tijd graag door in het Filmhuis en houdt van Indie Pop/Rock concerten. Echter lijkt er van vrije tijd voorlopig weinig sprake, want Adam en Morgan hebben een missie: “We willen vooral laten zien dat je voor lekker plantaardig gebak echt geen ei of zuivel nodig hebt! Als we mensen kunnen helpen om de overgang te maken naar een iets meer of compleet plantaardig dieet, dan zijn we allang blij. Daarnaast is het opzoeken van de grenzen van wat mogelijk is binnen de veganistische patisserie een van onze ultieme doelen. Zo is het ontwikkelen van een goede Bossche bol bijvoorbeeld nog echt iets wat voor ons als een heilige graal is! Soezendeeg zonder ei is nogal een uitdaging namelijk!” En ook voor de toekomst dromen de broer en zus groots: “Ten eerste is het financieel rendabel maken van de onderneming op dit moment onze focus. Ook zouden we wellicht wel wat bakboeken willen uitbrengen… En als ander lange termijn doel zouden we het te gek vinden om kleine Epicurieus-boetiekjes vol met onze specialiteiten door heel het land te zien verschijnen. Die droom lijkt nu nog ver weg, maar wie weet!” Kortom: aan ambitie, dromen en doelen geen gebrek bij Adam en Morgane. Keep up the good work en blijf de regio, en wie weet wel daarbuiten, alsjeblieft nog heel lang verblijden met al jullie lekkers!

epicurieus 2

Epicurieus logo

  • Denk jij er ook over na om voor jezelf te beginnen? Adam en Morgane delen bij deze hun tips met jou!:
    Bedenk eerst goed waar je talenten liggen. Maar: je zwakheden kennen is even belangrijk! Zo was de boekhouding niet iets waar we goed in waren/verstand van hadden. Na een paar sessies met een boekhouder is het een stuk makkelijker geworden. Soms is het kan het ook beter zijn om iets compleet uit te besteden en je te focussen op andere zaken, want alles goed doen is onmogelijk. Daarnaast moet je echt veel geduld en doorzettingsvermogen hebben. We zijn nu anderhalf jaar bezig en beginnen nu pas de stijgende lijn van onze omzet te merken!”
  • Meer zien van Epicurieus of trek gekregen?
    Check hun Instagram, Facebook, plaats je bestelling via de webshop of breng een bezoekje aan één van de volgende verkooppunten in Den Haag, Leiden of Rotterdam:
    Quench, Plenty, Fast&Vegan, Foam, Haley’s Comet Breakfastclub, Appeltje Eitje,
    I Scream Coffee, Rozey.

Foto’s: Adam en Morgane

Met speciale dank aan Adam en Morgane Belibel – Epicurieus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s