Veganistisch tandenpoetsen

Je tandenpoetsen. De normaalste zaak van de wereld, toch? Je hebt kindertandpasta, tandpasta voor wittere tanden, tandpasta met lekkere smaakjes en kleurtjes… de keuze is reuze! Maar wist je dat er zelfs in tandpasta’s allerlei milieuonvriendelijke stoffen, zoals plastic, worden verwerkt? Dus dat we eigenlijk terwijl we hoopvol aan een million dollar smile werken, we tegelijkertijd plastic door het putje spoelen dat weer in de zee, en, uiteindelijk, via ons voedsel weer op ons bord terechtkomt. Tja, dan heeft braaf plastic scheiden ineens ook veel minder zin. Maar niet getreurd, er zijn duurzame en ook nog veganistische manieren om zonder schuldgevoel je tanden te kunnen blijven poetsen!

Kende je bijvoorbeeld de tandpasta’s van Lush al? Tijdens mijn laatste bezoekje kreeg ik lichtelijk de kriebels toen een van de verkoopsters over hun veganistische tandpasta begon. Een tijdje terug heb ik namelijk een documentaire gezien waarin een ecologisch-verantwoord-gezin dat zichzelf wast met regenwater en hun behoeftes netjes op de composthoop in de tuin stort, zelf tandpasta aan het maken was. Nu ben ik een groot voorstander van duurzaamheid, maar dit ging me toch echt even een stapje te ver. De verkoopster wist me te overtuigen het te proberen en ik vond het langzaamaan toch steeds interessanter worden. Terwijl ik midden in de winkel eenmaal op een zwart houtskool tandpastatabletje stond te kauwen, kon het me eigenlijk niet meer schelen watvoor beeld ik er aanvankelijk bij had en besloot ik het een kans te geven.

Ik heb wat tabletjes tandpasta en mondwater meegekregen om thuis te proberen. Aanvankelijk was ik er niet echt van overtuigd dat deze manier van tandenpoetsen effectief genoeg zou zijn, maar ik moet zeggen dat ik het, ondanks mijn twijfels in het begin, een schoner gevoel en resultaat vind geven dan de mondverzorging die ik gewend ben van de drogist. En het leuke is dat Lush tandpasta’s en mondwaters in verschillende smaken en kleuren heeft en dat deze allemaal gemaakt zijn op basis van verschillende natuurlijke ingrediënten en veilige synthetische stoffen.

 

houtskool tandpasta LUSH

 

De tandpastatabletjes die ik heb geprobeerd zijn de Boom! Toothy Tabs. Deze tandpastatabletjes smaken cola-achtig en zijn gemaakt van onder andere houtskoolpoeder, Gunpowder theepoeder, fijn zeezout, anijszaad, Perzische limoenolie en zwarte peperolie. De smaak en het gebruik vond ik even wennen, maar dit went snel. De mondwatertabletjes die ik heb geprobeerd zijn de Crème de Menthe Moutwash Tabs. Deze mondwatertabletjes smaken sterk naar mint door de pepermuntpoeder en pepermuntolie die erin zitten. De tabletjes zien er mooi uit door de glanspoeder die erin is verwerkt en ze geven een soort bruiswatereffect in je mond.

De prijs vind ik eigenlijk het enige nadeel. De tandpastatabletjes kosten €8,95 per flesje en de mondwatertabletjes zijn €9,95 per flesje. Persoonlijk vind ik dit ietwat aan de hoge kant voor mondverzorgingsproducten, maar ik moet zeggen dat toen m’n testers op waren ik het gelijk miste en toch snel mijn eigen flesjes heb aangeschaft. En zeg nou zelf, het is duurzaam én het geeft een goed resultaat… wat wil je nog meer? Ik ben overtuigd!

  • Meer weten over de mondverzorging van Lush? Kijk dan even www.lush.com of breng een bezoekje aan een van de vele Lush winkels in binnen- en/of buitenland.
  • Ga jij het ook proberen of heb je een andere manier van duurzaam tandenpoetsen? Dan ben ik benieuwd naar je resultaten en/of suggesties. Laat je het me weten?

Foto’s: Instagram Keizers Mondzorg en Lush